با تبریک به مناسبت ماه میهمانی خدا (فضایل و آدابی از ماه مبارک رمضان را در این پست قرار دادم . امید است مشمول لطف و رحمت حق تعالی قرار بگیریم .
فضیلت ماه مبارک رمضان :
در بین ماه های سال قمری، ماه مبارک رمضان، از قداست و جایگاه ویژه ای برخوردار است چنانکه در دعای مخصوص آن می خوانیم: «... و هذا شهر عظمته و کرمته و شرفته و فضلته علی الشهور..» ؛ «و رمضان، ماهی است که او را عظمت و کرامت و شرافت، و فضیلت دادی، نسبت به ماه های دیگر.»
ماه مبارک رمضان در روایات :
حضرت علی(ع) از پیامبر خاتم(ص) نقل می فرماید: «هیچ مؤمنی نیست که ماه رمضان را، به حساب خدا، روزه بگیرد، مگر آن که خدای تبارک و تعالی، هفت خصلت را برای او لازم گرداند، هرچه حرام در پیکرش باشد محو و ذوب گرداند. به رحمت خدای عزوجل نزدیک می شود. (با روزه خویش) خطای پدرش حضرت آدم را می پوشاند. خداوند لحظات جان دادن را، برای او، آسان کند. از گرسنگی و تشنگی روز قیامت در امان است. خدای عزوجل از خوراکی های لذیذ بهشتی او را نصیب دهد. و بالاخره خدای عزوجل، برائت و بیزاری از آتش دوزخ را به او عطا فرماید. (پرسش کننده در این حدیث مفصل، عالم یهودی بود) که عرض کرد راست گفتی ای محمد.»
برخی از آداب ماه رمضان :
1 - تلا وت قر آن :چنان که بارها شنیده ایم، این ماه، بهار قرآن است . قرائت قرآن از مهم ترین اعمال این ماه است و در تصفیة قلب، بسیار مؤثر است. رسول اعظم (صلی الله علیه و آله) فرمودند: «این قلبها زنگ میزند، همان گونه که آهن زنگ میزند.» سئوال شد: «جلا و صیقل آن به چیست؟» حضرت فرمودند «تلاوت قرآن و یاد مرگ.» چه بهتر است که این تلاوت قرآن با درک مفاهیم و با توجه به معنی آیات باشد.
2 - نماز :در طول این ماه، نمازهای مستحبی فراوانی در ساعات مختلف نقل شده، کیفیت انجام آن، در دهة اول و دوم، یعنی از شب اول(شبی که فردای آن، روز اول ماه است) تا شب بیستم، هر شب بیست رکعت(ده نماز دو رکعتی)، هشت رکعت بعد از نماز مغرب و دوازده رکعت بعد از نماز عشاء. در دهة آخر ماه هم، هر شب سی رکعت،(هشت رکعت بعد از نماز مغرب و 22 رکعت بعد از نماز عشاء.)در مجموع هفتصد رکعت، به علاوة سیصد رکعت هم در شبهای قدر(هر شب صد رکعت) که جزو اعمال شبهای قدر ذکر شده است.
3 - دعا :برای اوقات مختلف این ماه، اعم از شبها و روزها و نیز بعد از نمازها و... ادعیه مختلفی وارد شده است که از جمله این دعاها دعای افتتاح است که علاوه بر مضامین عالی و بلندش، همانند دعای ندبه، سرشار از ذکر مولایمان حضرت حجت (ارواحنافداه) و شکوه از دوری از آن حضرت است . دعای دیگر، دعای ابوحمزه ثمالی است که به تعبیر برخی، دانشگاه معرفت است و در هنگام سحر خوانده میشود .
اعمال خاص ماه مبارک رمضان:
1-افطاری دادن که فضیلت بسیاری دارد .و بهتر است بسیار ساده باشد ، همچون سفره افطار امامان معصوم (ع) .
2- خواندن سورة قدر قبل از افطار و سحر که در روایت آمده، کسی که در وقت افطار و سحر، سورة قدر بخواند، در مابین این دو وقت، اجر شهید در راه خدا را خواهد داشت.
3- روزی صد صلوات بر پیامبر اکرم (ص(
اعمال روز ها و شب های ماه رمضان :
1-اعمال شب اول : اعمالی اعم از غسل و زیارت امام حسین (ع) ، خواندن دعای چهل و چهارم صحیفة سجادیه (دعایی که امام سجاد (ع)هنگام حلول ماه رمضان میخواندند) و همچنین خواندن دعای جوشن کبیر در شب اول ماه رمضان بسیارسفارش شده است.
2-اعمال ایام البیض :برای روزها و شبهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم این ماه هم، اعمال ویژهای ذکر شده که یکی از آنها خواندن دعای شریف «مجیر» است. در روایت آمده که: هرکس این دعا را در این سه روز(یا شب) بخواند، گناهانش بخشیده شود، اگرچه به عدد قطرات باران و برگ درختان و ریگ بیابان باشد.
3-اعمال شب آخر ماه :از مهم ترین اعمالی که در این شب سفارش شده است 10 رکعت نماز است به این صورت که در هر رکعت، بعد از حمد، 10 مرتبه سورة توحید خوانده میشود و در رکوع و سجدهها نیز در هرکدام، 10 مرتبه تسبیحات اربعه(سبحان الله و الحمد لله ولا اله الا الله والله اکبر) خوانده میشود. بعد از اتمام نمازها هم، هزار مرتبه عبارت استغفار، گفته میشود(گفتن کلمه «استغفر الله» کافی است.) و بعد هم دعای کوتاهی در سجده خوانده میشود.
4-اعمال شب عید فطر:این شب در نزد اهل دل، به «لیله الجوائز»، یعنی شب پاداشها معروف است. از امام سجاد (علیه السلام) روایت شده که فضیلت آن، کمتر از شب قدر نیست. در این شب، اعمال بسیاری از جمله غسل و زیارت مخصوصة امام حسین علیه السلام که فضیلت بسیار دارد، وارد شده. همچنین 10 رکعت نمازی که در شب آخر ماه ذکر شد، با مختصر تفاوتی در این شب هم وارد شده و از همه مهم تر، احیاء این شب است به عبادت و بندگی است .
5-اعمال شب قدر : ?- غسل به هنگام غروب آفتاب .?- دورکعت نماز که در هر رکعت بعد از حمد ، هفت مرتبه سوره توحید خوانده شود. بعد از نماز هفتاد بارذکر " استغفرالله و اتوب الیه" گفته شود .?- قرآن به سرگرفتن.?- زیارت امام حسین علیه السلام .?- احیای این شبها .?- اقامه صد رکعت نماز به صورت دورکعتی و افضل آن است که درهر رکعت بعد از حمد ، ده مرتبه سوره توحید خوانده شود.7- قرائت دعای جوشن کبیر.8- طلب آمرزش از خدای متعال . و در خواست از خدا جهت نیازهای دنیا و آخرت. 9- گفتن ذکر صلوات .
التماس دعا
کلمات کلیدی: احادیث، تبریک، ماه رمضان، فضایل ماه رمضان، روایات ماه رمضان، اعمال ماه رمضان، آداب ماه رمضان