دوستان این ادامه اون مطلب قبلیه .
از حدیث شماره 6 تا شماره11
6) با امت
قال اَنُسبْنُ مالک : کانَ رسولُ الله (ص)یَعُو دُ المَریضَ وَ یَتْبَ عُ الجِنازَهَ وَ یُجیبُ دَعْوَهَ المَمْلوکِ .
مکارم اخلاق ص15
انس بن مالک میگوید : پیامبر اسلام (ص) به عیادت مریض و تشییع جنازه می رفت و دعوت برده را می پذیرفت .
از عوامل محبوبیت وجاذبه ی رهبران ، همدردی و همدلی و همراهی با مردم است و این اخلاق ، رابطه ی آنان را با مردم مستجکم تر می کند . از نشانه های مردمی بودن حضرت رسول (ص) رفتار متواضعانه او با توده های مردم و شرکت در تشییع جنازه و عیادت مریض و حضور در میهمانی بردگان بود و از این راه ، دل آنان را به دست می آورد و به مؤ منان ارزش و احترام قائی می شد .
7) ادب با همنشین
قال علی (ع) : مَا رُئِیَ مُقَدِّ ماً رِ جّلَهُ بَیْنَ یَدَیْ جِلیسٍ لَهُ قَطُّ
بحار الانوار ، ج 16، ص236
علی (ع) می فرماید : هر گز دیده نشد که پیامبر اسلام (ص) پای خود را پیش کسی دراز کند .
ادب در معاشرت ، احترام گذاشتن به دیگران است و برای انسان عزت و محبوبیت می آورد . ارزش هر کس به اندازه ادب اوست . دراز نکردن پا پیش هم نشینان ، نشانه ای از ادب اجتماعی است .
رسول خدا (ص) همیشه این ادب را مراعات می کرد و به اصحاب خود این گونه ادب می آموخت .
8) ادب گوش دادن
قال علی (ع) : لا یَقْطَعُ علی اَحَدٍ کَلامَهُ حَتّی یَجُوزَ فَیَقّطَعُهُ بِنَهْیٍ اَوْ قیامٍ .
سنن النبی ، ص18
امام علی (ع) فرمود : پیمبر (ع) هرگز سخن کسی را قطع نمی کرد ، مگر آنگاه که بیش از حد حرف بزند (یا آنکه از مشروع فراتر برود ) آنوقت اورا نهی می کرد و بر می خواست .
هم سخن گفتن آدابی دارد ، هم گوش دادن به سخن دیگران . برخی قبل از تمام شدن حرف طرف ، وارد سخن او می شوند و کلامش را قطع می کنند . این نشانه ی ک صبری و بی ادبی است .رسول خدا (ص) صبر می کرد تا کلام گوینده به آخر برسد ، مگر آنکه سخن او نا روا و نا حق باشد ، که یا او را نهی می کرد و یا با ترک مجلس کلامش را گوش نمی کرد .
9 ) ادب نشستن
قال علی (ع) : کان یا یَجْلِسُ و لا یُقُومُ اِلّا عَلی ذِکْرِاللهِ و لا یُوطِنُ الاماکِنَ و یَنَهی عَن ایطانِها و اِذا انْتَهی اِلی قَومٍ جَلَسَ حَیْثُ یَنْتَهی بِهِ المَجْلِسُ و یَأ مُرُ بِذالِکْ.
سنن النبی ، ص16
علی (ع) فرمود : نشستن و بر خاستن رسول خدا (ص) با یاد خدا بود .در مجالس جای مخصوصی برای خود انتخاب نمی کرد و از این کار نهی می فرمود . هر گاه به جمعی می پیوست ، هر جا که خالی بود می نشست و به این کار نیز دستور می داد .
ارزش هر جا به کسی است که آنجا می نشیند . افراد مغرور و متکبر در پی آنند که در هر مجلس در صدر بنشینند . پیامبر خدا (ص) اصحاب خود را از این کار نهی می کرد و خودش نیز در عمل ، وارد مجلسی که می شد ، هر جا که جا بود می نشست و در پی جایگاه اختصاصی نبود . ممکن است صاحب خانه یا صاحب مجلس برای احترام به مهمان ، او را در بالا بنشانند ، ولی انسان نباید «روحیه ی صدر نشینی» داشته باشد و «جا »برایش چندان مهم باشد .
10 ) با مهمان
قال الکاظم (ع) : انَّ رسو ل الله (ص) اذا اَتاهُ الضَّیْفُ اَکَلَ مَعَهُ و لم یَرْفَعْ یَدَهُ مِنَ الخِوانِ حتّی یَرْفَعَ الضَّیْفُ یَدَهُ .
سنن النبی ، ص67
امام کاظم (ع) فرمود : رسول خدا (ص) هر گاه مهمان داشت با او غذل می خورد و دست از سفره و غذا نمی کشید ، تا آنکه مهمان دست از غذا خوردن بکشد .
مهمان دوستی ، خصلت ارزنده ای است و هم غذا شدن با مهمان نشانه ی محبت و تکریم اوست . سیره ی پیامبران الهی ، پذیرایی شایسته از مهمان و احترام به او بوده است . وقتی سر سفره ای یک شخصیت مهم نشسته باشد ، دیگران در شروع و پایان به او نگاه می کنند و اگر او دست از غذا خوردن بکشد ، دیگران هم دست می کشند .
پیامبر خدا بر سر سفره دیر از غذا دست می کشید ، تا مهمانش گرسنه نماند و از خوردن ، خجالت نکشد .
11) مُصافحه
قال الصادق (ع) : ما صا فَحَ رسول الله (ص) رَجُلاً قَطُّ فَنَزَعَ یَدَهُ حَتّی یَکونَ هو الَّذی یَنْزِعُ یَدَهُ مِنْهُ .
بحار الانوار ، ج 16 ، ص269
امام صادق (ع) فرمود : رسول خدا (ص) هر گز با کسی دست نداد که دستش را عقب بکشد مگر آنکه طرف مقابل دست خود را عقب ببرد .
مصافحه و دست دادن ، یکی از آداب معاشرت در اسلام است که نشانه ی صمیمیت و دوستی است وسبب افزایش محبت می شود.بعضی ها وقتی به کسی علا قه نداشته باشند ، یا دست نمی دهند ، یا دست خود را زود عقب می کشند و بر خوردی سرد از خود نشان می دهند . پیامبر خدا (ص) برای آنکه طرف مقابل احساس بی مهری نکند ، آن قدر دست خود را در دست طرف مقابل نگه می داشت تا او دست خود را عقب بکشد و این گونه آن حضرت ، به افراد دیگر ابراز محبت می کرد .
کلمات کلیدی: مقالات مذهبی، احادیث، سیره نبوی، روایات، پیامبر اکرم(ص)