سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دوستت، برادر تنی توست، حال آن که هر برادرِ تنی تو، دوستت نیست . [امام علی علیه السلام]
سربازی در مسیر . . .
 
ابو علی سینا

سلام
این بار با زندگی نامه،اشعار ،آثار و . . . ابو علی سینا در خدمت شما طالبان علم هستم
امید وارم مانند او باشیم!!!!

ابن سینا یا پورسینا حسین پسر عبدالله متولد سال 370 هجری قمری و در گذشته در سال 428 هجری قمری، دانشمند و پزشک و فیلسوف بود. نام او را ابن سینا، ابوعلی سینا، و پور سینا گفته‌اند. در برخی منابع نام کامل او با ذکر القاب چنین آمده: حجة‌الحق شرف‌الملک شیخ الرئیس ابو علی حسین بن عبدالله بن حسن ابن علی بن سینا البخاری. وی صاحب تألیفات بسیاری است و مهم‌ترین کتاب‌های او عبارت‌اند از شفا در فلسفه و منطق، و قانون در پزشکی.

ابو علی سینا

«بوعلی سینا را باید جانشین بزرگ فارابی و شاید بزرگ‌ترین نماینده حکمت در تمدن اسلامی بر شمرد. اهمیت وی در تاریخ فلسفه اسلامی بسیار است زیرا تا عهد او هیچ‌یک از حکمای مسلمین نتوانسته بودند تمامی اجزای فلسفه را که در آن روزگار حکم دانشنامه‌ای از همه علوم معقول داشت در کتب متعدد و با سبکی روشن مورد بحث و تحقیق قرار دهند و او نخستین و بزرگ‌ترین کسی است که از عهده این کار برآمد.»(اموزش و دانش در ایران، ص125)

«وی شاگردان دانشمند و کارآمدی به مانند ابوعبید جوزجانی، ابوالحسن بهمنیار، ابو منصور طاهر اصفهانی و ابوعبدالله محمد بن احمد المعصومی را که هر یک از ناموران روزگار گشتند تربیت نمود.»(خدمات متقابل اسلام و ایران، ص493)
بخشی از زندگینامه او به گفته خودش به نقل از شاگردش ابو عبید جوزجانی بدین شرح است:
پدرم عبدالله از مردم بلخ بود در روزگار نوح پسر منصور سامانی به بخارا درآمد. بخارا در آن عهد از شهرهای بزرگ بود. پدرم کار دیوانی پیشه کرد و در روستای خرمیثن به کار گماشته شد. به نزدیکی آن روستا، روستای افشنه بود. در آنجا پدر من، مادرم را به همسری برگزید و وی را به عقد خویش درآورد. نام مادرم ستاره بود من در ماه صفر سال 370از مادر زاده شدم. نام مرا حسین گذاشتند چندی بعد پدرم به بخارا نقل مکان کرد در آنجا بود که مرا به آموزگاران سپرد تا قرآن و ادب بیاموزم. دهمین سال عمر خود را به پایان می‌بردم که در قرآن و ادب تبحر پیدا کردم آنچنان‌که آموزگارانم از دانسته‌های من شگفتی می‌نمودند.

در آن هنگام مردی به نام ابو عبدالله به بخارا آمد او از دانش‌های روزگار خود چیزهایی می‌دانست پدرم او را به خانه آورد تا شاید بتوانم از وی دانش بیشتری بیاموزم وقتی که ناتل به خانه ما آمد من نزد آموزگاری به نام اسماعیل زاهد فقه می‌آموختم و بهترین شاگرد او بودم و در بحث و جدل که شیوه دانشمندان آن زمان بود تخصصی داشتم.

ناتلی به من منطق و هندسه آموخت و چون مرا در دانش اندوزی بسیار توانا دید به پدرم سفارش کرد که مبادا مرا جز به کسب علم به کاری دیگر وادار سازد و به من نیز تاکید کرد جز دانش آموزی شغل دیگر برنگزینم. من اندیشه خود را بدانچه ناتلی می‌گفت می‌گماشتم و در ذهنم به بررسی آن می‌پرداختم و آن را روشن‌تر و بهتر از آنچه استادم بود فرامی‌گرفتم تا اینکه منطق را نزد او به پایان رسانیدم و در این فن بر استاد خود برتری یافتم.

چون ناتلی از بخارا رفت من به تحقیق و مطالعه در علم الهی و طبیعی پرداختم اندکی بعد رغبتی در فراگرفتن علم طب در من پدیدار گشت. آنچه را پزشکان قدیم نوشته بودند همه را به دقت خواندم چون علم طب از علوم مشکل به شمار نمی‌رفت در کوتاه‌ترین زمان در این رشته موفقیت‌های بزرگ بدست آوردم تا آنجا که دانشمندان بزرگ علم طب به من روی آوردند و در نزد من به تحصیل اشتغال ورزیدند. من بیماران را درمان می‌کردم و در همان حال از علوم دیگر نیز غافل نبودم. منطق و فلسفه را دوباره به مطالعه گرفتم و به فلسفه بیشتر پرداختم و یک سال و نیم در این کار وقت صرف کردم. در این مدت کمتر شبی سپری شد که به بیداری نگذرانده باشم و کمتر روزی گذشت که جز به مطالعه به کار دیگری دست زده باشم.

قبر ابن سینا

بعد از آن به الهیات رو آوردم و به مطالعه کتاب ما بعد الطبیعه ارسطو اشتغال ورزیدم ولی چیزی از آن نمی‌فهمیدم و غرض مؤلف را از آن سخنان درنمی‌یافتم از این رو دوباره از سر خواندم و چهل بار تکرار کردم چنان‌که مطالب آن را حفظ کرده بودم اما به حقیقت آن پی نبرده‌بودم. چهره مقصود در حجاب ابهام بود و من از خویشتن ناامید می‌شدم و می‌گفتم مرا در این دانش راهی نیست... یک روز عصر از بازار کتابفروشان می‌گذشتم کتابفروش دوره گردی کتابی را در دست داشت و به دنبال خریدار می‌گشت به من الحاح کرد که آن را بخرم من آن را خریدم، اغراض مابعدالطبیعه نوشته ابو نصر فارابی، هنگامی که به در خانه رسیدم بی‌درنگ به خواندن آن پرداختم و به حقیقت مابعدالطبیعه که همه آن را از بر داشتم پی بردم و دشواری‌های آن بر من آسان گشت. از توفیق بزرگی که نصیبم شده بود بسیار شادمان شدم. فردای آن روز برای سپاس خداوند که در حل این مشکل مرا یاری فرمود. صدقه فراوان به درماندگان دادم. در این موقع سال 387 بود و تازه 17 سالگی را پشت سر نهاده بودم.                                قبر ابن سینا

وقتی من وارد سال 18 زندگی خود می‌شدم نوح پسر منصور سخت بیمار شد، اطباء از درمان وی درماندند و چون من در پزشکی آوازه و نام یافته بودم مرا به درگاه بردند و از نوح خواستند تا مرا به بالین خود فرا خواند. من نوح را درمان کردم و اجازه یافتم تا در کتابخانه او به مطالعه پردازم. کتابهای بسیاری در آنجا دیدم که اغلب مردم حتی نام آنها را نمی‌دانستند و من هم تا آن روز ندیده بودم. از مطالعه آنها بسیار سود جستم.
قبر علی سینا

چندی پس از این ایام پدرم در گذشت و روزگار احوال مرا دگرگون ساخت من از بخارا به گرگانج خوارزم رفتم. چندی در آن دیار به عزت روزگار گذراندم نزد فرمانروای آنجا قربت پیدا کردم و به تالیف چند کتاب در آن شهر توفیق یافتم پیش از آن در بخارا نیز کتاب‌هایی نوشته بودم.

در این هنگام اوضاع جهان دگرگون شده بود ناچار من از گرگانج بیرون آمدم مدتی همچون آواره‌ای در شهرها می‌گشتم تا به گرگان رسیدم و از آنجا به دهستان رفتم و دوباره به گرگان بازگشتم و مدتی در آن شهر ماندم و کتابهایی تصنیف کردم. ابو عبید جوزجانی در گرگان به نزدم آمد.

ابو عبید جوزجانی گوید: این بود آنچه استادم از سرگذشت خود برایم حکایت کرد. چون من به خدمت او پیوستم تا پایان حیات با او بودم. بسیار چیزها از او فرا گرفتم و بسیاری از کتابهای او را تحریر کردم استادم پس از مدتی به ری رفت و به خدمت مجدالدوله از فرمانروایان دیلمی درآمد و وی را به بیماری سودا دچار شده بود درمان کرد و در آنجا به قزوین و از قزوین به همدان رفت و مدتی دراز در این شهر ماند و در همین شهر بود که استادم به وزارت شمس‌الدوله دیلمی فرمانروای همدان رسید. در همین اوقات استادم کتاب قانون را نوشت و تالیف کتاب عظیم شفا را به خواهش من آغاز کرد. چون شمس الدوله از جهان رفت و پسرش جانشین وی گردید استاد وزارت او را نپذیرفت و چندی بعد به او اتهام بستند که با فرمانروای اصفهان مکاتبه دارد و به همین دلیل به زندان گرفتار آمد 4 ماه در زندان بسر برد و در زندان 3 کتاب به رشته تحریر درآورد. پس از رهایی از زندان مدتی در همدان بود تا با جامه درویشان پنهانی از همدان بیرون رفت و به سوی اصفهان رهسپار گردید. من و برادرش و دو تن دیگر با وی همراه بودیم. پس از آنکه سختیهای بسیار کشیدیم به اصفهان در آمدیم. علاءالدوله فرمانروای اصفهان

آرامگاه بو علی سینا از نمای نزدیک

استادم را به گرمی پذیرفت و مقدم او را بسیار گرامی داشت و در سفر و حضر و به هنگام جنگ و صلح استاد را همراه و همنشین خود ساخت. استاد در این شهر کتاب شفاء را تکمیل کرد و به سال 428 در سفری که به همراهی علاءالدوله به همدان می‌رفت، بیمار شد و در آن شهر در گذشت و به خاک سپرده شد.

 

آثار ابن سینا

 

به دلیل آنکه در آن عصر، عربی زبان رایج آثار علمی بود، ابن سینا و سایر دانشمندان ایرانی که در آن روزگار می‌زیستند کتابهای خود را به زبان عربی نوشتند. بعدها بعضی از این آثار به زبانهای دیگر از جمله فارسی ترجمه شد.

افزون بر این، ابن‌سینا در ادبیات فارسی نیز دستی قوی داشته‌است. بیش از 20 اثر فارسی به او منسوب است که از میان آن‌ها انتساب دانشنامه علائی و رساله نبض بدو مسلم است. آثار فارسی ابن‌سینا، مانند سایر نثرهای علمی زمان وی، با رعایت ایجاز و اختصار کامل نوشته شده‌است.

آثار فراوانی از ابن‌سینا به جا مانده و یا به او نسبت داده شده که فهرست جامعی از آن‌ها در فهرست نسخه‌های مصنفات ابن سینا آورده شده‌است. این فهرست شامل شامل 131 نوشته اصیل از ابن سینا و 111 اثر منسوب به او است.

از مصنفات اوست: کتاب المجموع در یک جلد، کتاب الحاصل و المحصول در بیست جلد، کتاب البرّ و الاثم، در دو جلد، کتاب الشفاء، در هجده جلد، کتاب القانون فى الطب، در هجده جلد، کتاب الارصاد الکلیه، در یک جلد، کتاب الانصاف، در بیست جلد، کتاب النجاه، در سه جلد، کتاب الهدایه، در یک جلد، کتاب الاشارات، در یک جلد، کتاب المختصر الاوسط، در یک جلد، کتاب العلائى، در یک جلد، کتاب القولنج، در یک جلد، کتاب لسان العرب فى اللغه، در ده جلد، کتاب الادویة القلبیه، در یک جلد، کتاب الموجز، در یک جلد، کتاب بعض الحکمة المشرقیه، در یک جلد، کتاب بیان ذوات الجهه، در یک جلد، کتاب المعاد، در یک جلد، کتاب المبدأ و المعاد، در یک جلد.

و رساله‏هاى او عبارتند از:

رسالة القضاء و القدر، رسالة فى الآلة الرصدیه، رسالة عرض قاطیغوریاس، رسالة المنطق بالشعر، قصائد فى العظة و الحکمه، رسالة فى نعوت المواضع الجدلیه، رسالة فى اختصار اقلیدس، رسالة فى مختصر النبض به زبان فارسى، رسالة فى الحدود، رسالة فى الاجرام السماویة، کتاب الاشاره فى علم المنطق، کتاب اقسام الحکمه، کتاب النهایه، کتاب عهد کتبه لنفسه، کتاب حىّ بن یقطان، کتاب فى انّ ابعاد الجسم ذاتیة له، کتاب خطب، کتاب عیون الحکمه، کتاب فى انّه لا یجوز ان یکون شى‏ء واحد جوهریا و عرضیا، کتاب انّ علم زید غیر علم عمرو، رسائل اخوانیه و سلطانیه و مسائل جرت بینه و بین بعض العلماء.

فلسفه

ریاضیات

  • زاویه
  • اقلیدس
  • الارتماطیقی
  • علم هیئت
  • المجسطی
  • جامع البدایع

 تمبر ابن سینا

ابن سینا در تمبری در دبی.

طبیعی

  • ابطال احکام النجوم
  • الاجرام العلویة واسباب البرق والرعد
  • فضا
  • النبات والحیوان

پزشکی

  • قانون
  • الادویة القلبیه
  • دفع المضار الکلیه عن الابدان الانسانیه
  • قولنج
  • سیاسة البدن وفضائل الشراب (احتمالا بلکه مظنونا منظور خمر حرام نیست.به مقاله? دوم کتاب فیلسوف شهید شیعه ابوعلی سینای خراسانی رجوع شود)
  • تشریح الاعضا
  • الفصد
  • الاغذیه والادویه

کتاب قانون یک دایره المعارف پزشگی است که در ان تمام مبانی اصلی طب سنتی مورد بحث قرار کرفته‌است مانند :مبانی تشریح/اناتومی/ مبانی علامت شناسی/سمیولوجی/داروشناسی وداروسازی و نسخه نویسی/فارماکولوجی/وغیره.کتاب قانون در سال 1360 توسط مرحوم شرفکندی هژار از زبان عربی به زبان فارسی امروزی ترجمه شد وتوسط انتشارات سروش منتشرگردید وتاکنون چندین بار تجدید چاپ شده‌است. کتاب قانون در دانشگاه‌های اروپایی وآمریکایی تادو قرن پیش مورد استفاده پزشگان بوده وبه اکثر زبانهای دنیا ترجمه شده‌است. وبعد از انجیل بیشترین چاپ را داشته‌است. افلاطون مغز و قلب و کبد رااز اعضای حیاتی بدن انسان ذکر کرده بود و لذا این اعضارا مثلث افلاطون /تریگونوم پلاطو/ مینامیدند.ابن سینااعلام نمود که دوام وبفائ نسل انسان وابسته به دستگاه تولید مثل است ولذا جمع چهار عضو مذکور را مربع ابن سینا/کوادرانگولا اویسینا / نامیدند.

موسیقی

پورسینا تئوری‌دانی دارای دیدگاه‌های موسیقایی است. او مرد دانش و نه کنش در موسیقی بود ولی آنچنان از همین دانش نظری سخن می‌راند که گویی در کنش نیز چیره دست است. گمان می‌شود پورسینا و فارابی بنیادگذاران نخستین پایه‌های دانش هماهنگی(هارمونی) در موسیقی بوده‌اند. آثار موسیقایی پور سینا روی هم رفته پنج اثر مهم اوست که در بخش‌هایی از آنها به موسیقی پرداخته شده:

  • شفا
  • جوامع علم موسیقی
  • المدخل الی صناعة الموسیقی* (در دسترس نیست)
  • لواحق(در دسترس نیست)
  • دانشنامه علایی
  • نجات
  • اقسام العلوم

اشعار

ابن سینا در شعر نیز دستی داشته و اشعار زیادی به زبان عربی سروده‌است و حتی منظومه‌هایی مثل قصیده ارجوزه در مسایل علمی ساخته‌است. اشعاری نیز به زبان فارسی از او روایت کرده‌اند که برخی از آن‌ها به نام دیگران نیز آمده‌است و با توجه به اسلوب و معانی آن‌ها باید در انتساب این اشعار به ابن سینا تردید روا داشت. ما در اینجا، برای آشنایی مختصر با اشعار ابن سینا، گزیده‌ای از مستندترین آنها را می‌آوریم:

غذای روح بود باده رحیق الحق

 

که رنگ او کند از دور رنگ گل را دق

به رنگ زنگ زداید ز جان اندوهگین

 

همای گردد اگر جرعه‌ای بنوشد بق

به طعم، تلخ چوپند پدر و لیک مفید

 

به پیش مبطل، باطل به نزد دانا، حق

می‌از جهالت جهال شد به شرع حرام

 

چو مه که از سبب منکران دین شد شق

حلال گشته به فتوای عقل بر دانا

 

حرام گشته به احکام شرع بر احمق

شراب را چه گنه زان که ابلهی نوشد

 

زبان به هرزه گشاید، دهد ز دست ورق

حـلال بر عـقلا و حـرام بر جهـال

 

که می‌محک بود وخیرو شر از او مشتق

غلام آن می‌صافم کزو رخ خوبان

 

به یک دو جرعه برآرد هزار گونه عرق

چو بوعلی می‌ناب ار خوری حکیمانه

 

به حق حق که وجودت شود به حق ملحق

روزکی چـــــند در جهان بودم

 

بر سر خـــــاک باد پیمودم

ساعتی لطف و لحظه‌ای در قهر

 

جان پاکــــیزه را بــــیالودم

با خرد را به طبع کردم هجو

 

بی خرد را به طمع بـــستودم

آتـشی بر فروخــــــتم از دل

 

وآب دیده ازو بــــــــپالودم

با هواهای حرص و شــیطانی

 

ساعــــتی شادمـــان نیاسودم

آخر الامر چون بر آمد کار

 

رفتـــم و تخم کشته بدرودم

کـس نداند که مــن کـــجا رفتم

 

خود ندانم که من کجا بودم

می‌حاصل عمر جاودانی است بده

 

سرمایه? لذت جوانی است، بده

سوزنده چو آتش است لیکن غم را

 

سازنده چو آب زندگانی است، بده

دل گرچه در این بادیه بسیار شتافت

 

یک موی ندانست ولی موی شکافت

اندر دل من هزارخورشید بتافت

 

آخربه کمال ذره‌ای راه نیافت

مایـــیم به عفو تـو تــولاکرده

 

وز طاعت معصیت تبرا کرده

آنجا که عنایت تو باشد، باشد

 

ناکرده چو کرده، کرده چون ناکرده

از شیوه نگارش کتاب‌های علمی و فلسفی ابن‌سینا و اشعار عربی او که مشهورترین آن‌ها قصیده عینیه روحیه است به خوبی می‌توان توانایی و تسلط او در شاعری و سخنوری در ادبیات عرب را دریافت. اشعار فارسی‌ای که به ابن‌سینا نسبت داده‌اند، روی هم رفته 22 قطعه و رباعی در 65 بیت می‌شود، ولی در صحت انتساب آن‌ها به وی تردید کرده‌اند.

شاگردان ابن سینا

ابن سینا علاوه بر آثار خود چند شاگرد نیز تربیت کرد که هر کدام دانشمند بزرگی در زمان خود شدند. از میان شاگردان او این چندتن سرشناسترند:

  • ابوالحسن بهمنیار بن مرزبان شاگرد بسیار معروف ابن سینا است که برخی از آثار او در دست است. وی از زردشتیات آذربایجان بود.ولی بعدها مسلمان شد و کنیه? ابوالحسن را برگزید. .چنانکه بسیاری از اراب تواریخ به این مطلب تصریح کرده اند و از نوشته‌های خود ابوالحسن بهمنیار از جمله التحصیل چنین مطلبی تایید می‌شود. یکی از کتاب‌های ابن سینا به نام المباحث بیشتر شامل جواب سؤالات او است.
  • ابوعبدالله محمد بن احمد المعصومی یکی دیگر از شاگردان مشهور ابن سینا است که رسالةالعشق را ابن سینا به نام او نوشت.وقتی نزاع علمی بوعلی سینا و ابوریحان بیرونی بر اثر برخی گفتارهای ابوریحان منقطع شد معصومی ادامه? بحث با ابوریحان را به عهده گرفت. مطالب معصومی به همراه اجوبه ابن سینا و سوالان و ردود ابی ریحان در کتابی به نام اسئله و اجوبه در ایران و لبنان چاپ شده است.

ابومنصور حسین بن طاهر بن زیله اصفهانی از دانشمندان ایرانی قرن چهارم و پنجم هجری و از شاگردان ابن سینا بود. وی در دانش‌های زمان خود بیشتر در ریاضیات مهارت داشت. او در سال 440 هجری درگذشت


نوشته شده توسط سرباز هیچم ولایت 88/8/22:: 2:22 عصر     |     () نظر
درباره
اون یکی وبلاگم

سربازی در مسیر . . .

محکوم کردن توهین به پیامبر

صفحه‌های دیگر
لینک‌های روزانه
لیست یادداشت‌ها
پیوندها
عاشق آسمونی
عاشقان
علیرضااحسانی نیا:فرزانگان امیدوار
شین مثل شعور !
عشق است حجازی و استقلال
حقیقت مجازی ______ HAQIQAT.TK
لحظه های آبی
((( لــبــخــنــد قـــلـــم (((
فقط خدا
همنشین
دل نوشته ها
welcome to bidaran
سایت اطلاع رسانی دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani
دست خط ...
آخرالزمان و منتظران ظهور
جمله های طلایی و مطالب گوناگون
سید علی خامنه ای
عشق سرخ من
یا امیر المومنین روحی فداک
عکس و مطلب جالب و خنده دار
قیدار شهر جد پیامبراسلام
*پرواز روح*
آدینه ی ظهور
مبادا روی لاله ها پا گذاریم
سرچشمه ادب و عرفان : وب ویژه تفسیر ادبی عرفانی قرآن مجید
شیمی وزندگی
● بندیر
افطار
سدید کاشان
لنگه کفش
دنـیـــای جـــوانـی
.::نهان خانه ی دل::.
مهندسی مکانیک ( حرارت و سیالات)-محی الدین اله دادی
بچه مرشد!
ای که مرا خوانده ای ، راه نشانم بده
وبلاگ عقل وعاقل شمارادعوت میکند(بخوانیدوبحث کنیدانگاه قبول کنید)
سیب خیال
.:: بوستان نماز ::.
««««« آخرالزمان »»»»»
لباس شخصی
جبهه وبلاگی غدیر
مهر بر لب زده
نشریه حضور
قطره ای ازدریا
blog MNK
خدای نزدیک
سرّسلوک
منجی بشر
کانون فرهنگی شهدا
شهرستان بجنورد
عشق الهی
سرزمین مِه وخورشید (خورشید گام سبز)
بی سر و سامان
~>+ حبـــــــــــــــاب خیــــــــــــــــال +<~
..::* حامیان ولایت *::..
آقاشیر
بازی موبایل،بازی جاوا،بازی سیمبین،دانلود بازی موبایل های جدید
web4life
ستارگان دوکوهه
سروش دل
شلمچه
فریازان...faryazan
امام مهدی (عج)
خبر روز
یادداشتها و برداشتها
خاطرات دکتر بالتازار
.: شهر عشق :.
اولین وبلاگ نقد بحث و دانلود بازی های رایانه ای GUSTPC
اردبیل بهشتی پنهان
بوی سیب
بادصبا
نوای دل
جاده مه گرفته
طریق یار

دکل ابوذر ...
سایت روستای چشام

تیشه های اشک
yazd blog
شیخا
مهاجر
فقط عشقو لانه ها وارید شوند
سلام شهدا
محمدمبین احسانی نیا
شهسوار دل
ستاره سهیل
انسان جاری
تجارت اینترنتی
سرافرازان
غزل عشق
اصل 110، اصل ولایت فقیه (ولایت نیوز)
گلبرگ
درددل
دهیاری روستای آبینه(آبنیه)
روستای زیارتی وسیاحتی آبینه(آبنیه)باخرز
دوچرخه
تمهیدات
ایهاالناس بدانید گدای حسنم
جرعه ای از شراب عشق
«نجوای شبانه»
عشق آباد شهرمن
سربازی در مسیر
کبوتر حرم
دل نوشته
سعادت نامه
آدمکها
من الغریب الی الحبیب
نور
teen boys
پنجره چهارمی ها
عشق
توشه آخرت
تاریخ مصرف یا بهتره بگم تاریخ بی مصرف
زشت است بی تو زندگی زیبای عالم
میم.صاد

عطش
محمد قدرتی Mohammad Ghodrati
بچّه شهید (به یاد شهدا)
عکس بازیگران ، اس ام اس عاشقانه و توپ
نامه ای در راه عشق
شهدای دفاع مقدس
مردود
شاره کم سنه
جوان امروزی
خیبری ها
گروه اینترنتی جرقه داتکو
نهِ/ دی/ هشتاد و هشت
COMPUTER&NETWORK
زمزمه ی کوچه باغ شاه تور
راه های و فواید و تاثیر و روحیه ... خدمتگذاری
پلاک 40
مکاشفه مسیح
سالار نیوز خسروشهر
هر چی تو دوست داری
پاتوق دخترها وپسرها
کارون
راه کمال
مائــده الهی
تنهایی.......
روانشناسی
سرود عرش
نگاه منتظر(عبد منیب)
کیمیا
السلام علیک یا فاطمه الزهراء (س)
* روان شناسی ** ** psycology *
بیارجمند
انجمن خیریه رهروان سیره علوی
هیئت
ایرانی باشیم
صاعقه
هر چی تو بخوای
گروه فرهنگی سردار خیبر
ولایت نامه مادر
سید خراسانی
همسایه خورشید
جهادی
باصری
نوستالوژی دل ....
خیارج سرای من است
حرفهای آسمانی
نشانه های ظهور
دانلود و نقد کتاب
فاطمیون لنجان
راه و راهنما
داش هادی
★ستاره ی سرخ★
فرشتگان رنجور
وبلاگ مرزداران عشق(ایران)
ناجی
شقایق
نبض شاه تور
کیمیای ناب
شهادت
خاکریز ولایت
عدالت جویان نسل بیدار
در حسرت شهادت
وبلاگ شخصی مرتضی صادقی
آمرین به معروف و ناهیان از منکر
مرامنامه عشاق
صل الله علی الباکین علی الحسین
سپید و سیاه
Sense Of Tune
سنگرعلم
نماز ریشه ی همه ی خوبیها
هستی مامان
جدیدترین یوزر پسورد آنتی ویروس nod32- Kaspersky - Avira
اللهم عجل لولیک الفرج
متالورژی_دانلودکده ی مهندسی متالورژی(rikhtegari.com)
جومونگ
بچه های خاکریز
خطِ مقدم
قافله شهداء
بیا2...در خدمتیم
میم مثل مغنیه
ورزشی & کامپیوتر & موبایل & بازی
مذهبی-سیاسی-فرهنگی
نسل سوخته
عشق پنهان
انتظار نور
شاید آن نقطه ی نورانی چشم گرگان بیابان است
برو بچه های ارزشی
سرزمین جالب و دیدنی...!!!
فاو.سرزمین رهایی
جامع ترین وبلاگ خبری
دوستانه
رهسپاریم با ولایت تا شهادت
اخبارکامپیوتر و آی تی، دانلود انواع نرم افزارها
Sea of Love
MOHAMMAD.HAHSEMI86@YAHOO.COM
گمنام
فقط خدا
مذهب عشق
گروه فرهنگی اهل البیت(علیهم السلام) دستگرد برخوار
آزاد اندیشان
پایگاه سایبری شهید حاج حفظ الله عابدینی
پایگاه اطلاعاتی و کاربردی شایگان
گالری
حفاظ
پایگاه فرهنگی
اسکی روی نور
نگاه بیدار
زازران همراه اخر
سرزمین مادری
گل نرگس
قاصدک پر طلایی

خدمات گسترش انفور ماتیک
یادداشتهای روزانه رضا سروری
داود ملکزاده خاصلویی
دیده بان
شش گوشه
کشکول طلبگی
قاب نگاه من
حضــور
تـــــــــــــــنـهایــی
دانلود و آموزش
فریاد بی صدا
دل نوشته های دخترک تنها
دنبال عدالت
شهید عباس افشار
به بهترین وبلاگ سرگرمی خوش امدید
عکس
تبریک می گوییم شما به ساحل رسیدید!!!!!
بسیجیان عملیاتی
ارتش سرخ مهدی(عج)
.:؛ حقوق و حقوقدانان ؛:.
امیدزهرا omidezahra
ESPERANCE
هامون و تفتان
بسیج مستضعفین
دل مجنون
خدایا عاقلی مودبم فرمای...
عکس های باغبادران
خورنیوز
جوانان بیجار
..::منتظر بیداری::..
جیگر طلا
در انتظار ققنوس
کوثر قدر
یالان دنیا
سه ثانیه سکوت
.:: بلاجویان ::.
عشق یعنی در فراقش سوختن
شاید طنز شاید...
جوک و خنده
معرفی برترین وبلاگ های پارسی بلاگ
دهاتی
دکتر علی حاجی ستوده
کلبه شعر و مقاله و دانلود
بچه مسلمون
مسائل شیطان پرستی در ایران و جهان
ظهور
حرف های جوانی
صبح صادق
دولت جاویدیافت هرکه نکونام زیست
پرسمان
سیاسی
کشکول
درود بــــر پادشاهـــــم کـــوروش بــــزرگ
آرمش در هیاهو
شعر مزار
پنجره ای رو به خاطرات...
چریک دانشگاه
انجمن هواداران بارسلونا
راه را با این می توان پیدا کرد
فریاد بی صدا
نسیم وحی
مهندسی شیمی و نفت
یکتا
تو را من چشم در راهم
چشم
ولایی
پرسش مهر + پیشرفت، راه‌های پیشرفت و موانع پیشرفت
mled.parsiblog.com......for you
باران بی امان
!به سایت گیم چیتس خوش آمدید!
آموزش پیشرفته مدیریت وبلاگ
دل نوشته های من
آرشیو یادداشت‌ها
آهنگ وبلاگ
کد های من

سربازی در مسیر . . .

محکوم کردن توهین به پیامبر